Göz Seğirmesinin Sebeplerine Göz Atalım
Sıklıkla göz seğirmesine neden olan etkenlerin bir kısmını Anadolu Sağlık Merkezi şu şekilde sıralıyor:
- Uykusuzluk: Uyku düzeni bozuk olan ya da yeterince uyumamış kişilerde göz ve göz çevresindeki kasların dinlenememesine bağlı olarak göz seğirmesi görülebilir.
- Stres: Her kişide farklı vücut tepkilerine neden olabilen stres, bazı kişilerde göz seğirmesine yol açabilir.Genellikle sınava hazırlanan öğrencilerde sık görülen bir durumdur.
- Yorgunluk: Fiziksel yorgunluğun yanı sıra göz yorgunluğu da göz seğirmesine yol açan nedenler arasında yer alır.
- Göz enfeksiyonları: Gözde var olan enfeksiyonlara tepki olarak zaman zaman göz kapağında seğirmeye neden olabilir.
- Görme kusurları: Gizli hipermetrop, miyop, astigmat gibi tanısı koyulmamış göz kusurları, göz seğirmesine yol açabilir. Bu durumda var olan kusurun düzeltilmesi şikayetlerde azalma sağlayabilir.
- Göz alerjisi: Kişinin alerjisi olan antijenlerin göz ile temas etmesi, gözlerde kaşıntı, yanma, batma şikayetleri yanında seğirmeye de neden olabilir.
- Göz kuruluğu: Yaşın ilerlemesi, lens kullanımı ya da uzun süre ile ekrana bakmak gibi nedenlere bağlı olarak görülen göz kuruluğu, göz seğirmesine yol açabilir.
- Parlak ışığa bakmak: Sürekli olarak parlak ışık altında kalmak ya da direkt olarak ışık kaynağına bakmak, bazı kişilerde göz seğirmesine yol açabilir.
- Aşırı kafein tüketimi: Kafeinin çok fazla miktarda alınmasının göz seğirmesine yol açtığı düşünülür.
- Düzensiz beslenme: Düzensiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak vücutta pek çok vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. Dengeli beslenmek, göz seğirmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
- D vitamini eksikliği: Kalsiyum emilimine yardımcı olan D vitamininin vücutta eksik olması kişide göz seğirmesi şikayetlerine yol açabilir.
- B12 vitamini eksikliği: B12 vitamini eksikliği pek çok sağlık probleminin yanı sıra göz kaslarının seğirmesine de yol açabilir.
- Bazı ilaçların yan etkileri: Bazı ilaçların yan etkisi olarak kişide göz seğirmesi görülebilir. Bu gibi durumlarda hekimle görüşülerek ilacın değiştirilmesi talep edilebilir.