Yeraltı Edebiyatından Bir Kaç Örnek
Marquis de Sade
Aykırı yazıları yüzünden onlarca kez tutuklanan, "sapık" ilan edilen ve gözaltına alınan ardından akıl hastanesine kapatılan Marquis de Sade‘in eserleri bu alanda yazılmış en önemli yapıtlar arasında bulunuyor.
Yatak Odasında Felsefe: Defalarca sinemaya uyarlandı ve özgür düşüncenin doruğu kabul edildi. Eser, felsefik notların yanında ahlak dışılığın en aşırı dozunu aktarmaktadır.
Ensest: Zengin, yakışıklı, zeki, ancak tamamen ahlaksız bir adam olan Monsieur de Franval’ın dindar bir kadınla evlenmesi ve bu evlilikten doğan kızını “özgür” olarak yetiştirmeye karar vermesini ile başlıyor.
Sodom’un 120 Günü: Sinemaya uyarlanan kitaplarından biri. Kitap aslında tam olarak bitirilememiş ancak bu haliyle bile, dünya edebiyatının en önemli eserleri arasında sayılıyor Şeytanla yüzleşmek isteyenlerin okuması gereken bir kitap olarak anılıyor.
Charles Bukowski
Yeraltı edebiyatınının sevilmesinde payı olan yazarlardan biri. Amerikalı yazar ve şair Charles Bukowski’nin eserlerinde daha çok depresyonu ve alkolizmi konu almasının nedeni kendisinin de bu yaşam tarzını seçmiş olması gösteriliyor. “Factotum”, “Pis Moruğun Notları”, “Kadınlar” adı eserleri kendisini dünya çapında meşhur eden en önemli kitaplarından bazıları.
Factotum: Bukowski’nin en karakteristik ve cüretkar kitabı olark biliniyor. Kitapta bulunan tüm bölümler birilerinin kadeh kaldırması ve okuyanlarıı kıs kıs güldürerek bitmekte. Kitap 2005 yılında Bent Hamer‘in yönetmenliğinde perdeye aktarıldı.
Pis Moruğun Notları: Bukowski’nin kültleşen öykülerini içeren en eğlenceli eserlerinden biridir.
Kadınlar: Bukowski’nin kadınlarla olan ilişkisini ve özellikle de cinsel hayatını tüm çıplaklığıyla anlattığı esridir.